DrHealthy logo
DrHealthy logo
DrHealthy logo
Tim SchreuderKai Yiu Ho
Tim SchreuderKai Yiu Ho

Lifestyle programma's DrHealthy

Blog: Zijn koolhydraten slecht voor je?

Dat hangt ervan af. Te veel koolhydraten zijn slecht voor je. Daarnaast zijn koolhydraten slecht voor mensen met een “insuline-resistentie” of “metabool syndroom”. Overigens zijn het niet zo zeer de koolhydraten die slecht voor je zijn maar de reactie die koolhydraten uitlokken in het lichaam. Die reactie bestaat eruit dat insuline wordt vrijgemaakt in de alvleesklier. Als er te veel insuline in je lichaam rondgaat over een te lange periode dan is dit heel erg ongezond. Insuline ligt namelijk aan de basis van allerlei vervelende en ook schadelijke sluimerende ontstekingsreacties. Zaken als hart- en vaatziekten, dementie en kanker hebben allen een link met te lang en te veel insuline in het lichaam.

Blog

Als je de energie die je opneemt met koolhydraten dezelfde dag nog verbrand, zoals bijvoorbeeld bij kinderen in de pubertijd en jongvolwassenen dan kan een enigszins beperkte hoeveelheid niet veel kwaad. Als je echter de hele dag door kleine maaltijden met koolhydraten eet, staat de insulinepomp in je lichaam de hele dag aan en dat is heel slecht.

Als je koolhydraten eet kun je deze het beste beperken tot een vast gedeelte op de dag. Bijvoorbeeld bij het avondeten.

Tip: Eet geen koolhydraten bij het ontbijt. Bij de lunch alleen een heel beperkte hoeveelheid (of liever geen koolhydraten) en bij het avondeten een normale hoeveelheid.

DrHealthy  |  Lifestyle programma's  |  Meer blogs  | 

deel deze pagina via

Afvallen

Afvallen

Overgewicht is een ziekte veroorzaakt door de verkeerde adviezen op het gebied van voeding, beweging en stress.

Gezond bewegen

Gezond bewegen

Verkeerd sporten is schadelijk voor je gezondheid en leidt tot overgewicht. Met de juiste adviezen wordt je fit en gezond.

Ontstressen

Ontstressen

Stress veroorzaakt overgewicht en kan bijdragen aan het krijgen van hart- en vaatziekten, kanker en dementie.

Beter slapen

Beter slapen

Hoe langer je slaapt hoe meer je afvalt. Lang en goed slapen zorgt voor meer energie en helpt je overgewicht te bestrijden.