DrHealthy logo
DrHealthy logo
DrHealthy logo
Tim SchreuderKai Yiu Ho
Tim SchreuderKai Yiu Ho

Lifestyle programma's DrHealthy

Blog: Wat is insuline resistentie en het metabool syndroom?

Koolhydraten uit de voeding worden in het lichaam opgenomen als glucose (lichaamssuiker) of worden omgezet in glucose (afhankelijk van het soort koolhydraat). Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat deze glucose de cel in gaat waar het opgeslagen kan worden als vet. Dit vet is de reserve voor later gebruik. Insuline is dus een hormoon dat reserves van het lichaam aanlegt.

Blog

Insuline resistentie of metabool syndroom ontstaat wanneer men te lang te veel koolhydraten eet. Met name het de hele dag door eten van kleine koolhydraat-rijke maaltijden (of snoepen – snacken), zorgt ervoor dat de insuline-spiegel in het lichaam de hele dag torenhoog is.

Als die hoge insuline-spiegels maar lang genoeg aanhouden wordt het lichaam ongevoelig voor insuline en ontwikkel je een insuline-resistentie. In het begin van deze insuline-resistentie reageert de alvleesklier door meer insuline aan te maken. Dit leidt weliswaar tot nog hogere insuline-spiegels maar zorgt er wel voor dat het glucose de cel in geholpen kan worden. Deze nog hogere insuline-spiegels veroorzaken een nog hogere insuline-resistentie waarbij uiteindelijk de alvleesklier het niet meer aan kan en (grotendeels) stopt met het produceren van insuline. Je hebt dan diabetes type II of ouderdomssuiker ontwikkelt.

Insuline resistentie leidt uiteindelijk dus tot diabetes type II. Omdat dit bijna altijd samen gaat met overgewicht en een hoge bloedruk noemen we de combinatie van hoge bloeddruk, overgewicht en diabetes type II ook wel het “metabool syndroom”.

Tip: Hoe minder koolhydraten je eet, hoe kleiner de kans op een metabool syndroom en dus diabetes type II. Heb je eenmaal een metabool syndroom of diabetes type II vraag onze adviseurs dan om advies hoe zij je op natuurlijke wijze van de medicijnen af kunnen krijgen.

DrHealthy  |  Lifestyle programma's  |  Meer blogs  | 

deel deze pagina via

Afvallen

Afvallen

Overgewicht is een ziekte veroorzaakt door de verkeerde adviezen op het gebied van voeding, beweging en stress.

Gezond bewegen

Gezond bewegen

Verkeerd sporten is schadelijk voor je gezondheid en leidt tot overgewicht. Met de juiste adviezen wordt je fit en gezond.

Ontstressen

Ontstressen

Stress veroorzaakt overgewicht en kan bijdragen aan het krijgen van hart- en vaatziekten, kanker en dementie.

Beter slapen

Beter slapen

Hoe langer je slaapt hoe meer je afvalt. Lang en goed slapen zorgt voor meer energie en helpt je overgewicht te bestrijden.