DrHealthy logo
DrHealthy logo
DrHealthy logo
Tim SchreuderKai Yiu Ho
Tim SchreuderKai Yiu Ho

Lifestyle programma's DrHealthy

Blog: Een opgeblazen gevoel door een gestoorde werking van de darmbacteriën

Heeft u ook wel eens last van hikken, boeren, een opgezette buik en een gestoorde stoelgang? Is dit allemaal ontstaan na een periode van bijvoorbeeld antibiotica, een gastro-intestinale infectie, verandering in het voedingspatroon of een impactvolle (levens)gebeurtenis? Veel mensen worden regelmatig geconfronteerd met deze klachten waarbij de diagnose op een prikkelbaar darmsyndroom wordt gesteld. De oorzaak is gelegen in een gestoorde werking van de darmbacteriën.

Blog

Het prikkelbaar darmsyndroom wordt gesteld aan de hand van een aantal vastgestelde criteria, de zogenaamde Rome IV-criteria. Deze diagnose wordt vaak gesteld en kan leiden tot veelvuldig medisch onderzoek zonder afwijkingen. Hiermee ontstaat frequent onbegrip bij artsen en andere hulpverleners voor het klachtenpatroon van de patiënt.

Uit vele wetenschappelijke rapporten en publicaties in dieren en mensen hebben onderzoekers het belang van darmbacteriën vastgesteld. Ten eerste herbergt onze darm onder normale, gezonde omstandigheden meer dan een biljoen bacteriën die verschillende stoffen produceren die positieve effecten kennen. Er bestaat een delicaat evenwicht tussen deze verschillende bacteriën.

Ten tweede liggen de darmcellen strak tegen elkaar en worden door adhesieve moleculen, zogenaamde tight junctions, geketend. De bovenliggende slijmlaag is uitgerust met krachtige immuuncellen die het lichaam verdedigen tegen pathogene indringers. Ten derde reageert het immuunsysteem van het individu (complexe interactie tussen verschillende cellen in de bloedcirculatie) op potentiële bedreigingen en zorgt het ervoor dat de interne balans herstelt.

Zodra zich een trigger voordoet, kan een verstoring van dit delicate evenwicht (dysbiose) ontstaan en leiden tot lichamelijke klachten. U kunt buikkrampen, overmatig gas en verandering in stoelgang hebben. Onderzoekers en artsen van over de hele wereld veronderstellen dat de opeenvolging van een aantal zaken de oorzaak is; de disbalans in bacteriën zelf veroorzaakt verhoogde gisting en productie van stoffen die leiden tot een opgezette buik en overmatige gasproduktie. Andere stoffen hebben schadelijke effecten op het immuunsysteem van de darm zelf en maken de nauwe relatie tussen de darmcellen losser; dit wordt "een lekke darm" (leaky gut) genoemd.

Het gevolg is een directe verbinding tussen de darm (bacteriën en haar producten) en het interne milieu. Door het binnendringen van deze stoffen uit de darm wordt in de bloedbaan het immuunsysteem geactiveerd. Hierdoor ontwikkelt zich een situatie waarin een continue laaggradige ontsteking aanwezig is. Als deze situatie aanhoudt, kunnen ontstekingscellen en hun produkten het volledige spectrum van lichamelijke klachten en de ontwikkeling van meerdere ziekten (zoals aderverkalking, psychische klachten en neurologische ziekten) veroorzaken.

In de (nabije) toekomst zal deze kennis artsen en onderzoekers verder uitdagen tot het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek gericht op het herstellen van de disbalans van darmbacteriën en daarmee het voorkomen van verschillende uiteenlopende ziekten.

DrHealthy  |  Lifestyle programma's  |  Meer blogs  | 

deel deze pagina via

Afvallen

Afvallen

Overgewicht is een ziekte veroorzaakt door de verkeerde adviezen op het gebied van voeding, beweging en stress.

Gezond bewegen

Gezond bewegen

Verkeerd sporten is schadelijk voor je gezondheid en leidt tot overgewicht. Met de juiste adviezen wordt je fit en gezond.

Ontstressen

Ontstressen

Stress veroorzaakt overgewicht en kan bijdragen aan het krijgen van hart- en vaatziekten, kanker en dementie.

Beter slapen

Beter slapen

Hoe langer je slaapt hoe meer je afvalt. Lang en goed slapen zorgt voor meer energie en helpt je overgewicht te bestrijden.