DrHealthy logo
DrHealthy logo
DrHealthy logo
Tim SchreuderKai Yiu Ho
Tim SchreuderKai Yiu Ho

Lifestyle programma's DrHealthy

Blog: Is fruit eten slecht voor je?

Ja en nee. We kennen het advies van het voedingscentrum om 2 stuks fruit per dag te eten. Dat advies is op zich prima, maar niet meer dan dat.

Blog

Het grote voordeel van fruit is dat het vitamines, mineralen, vezels en stoffen als “antioxidanten” bevat. Dat zijn allemaal goede stoffen voor het lichaam (in de juiste hoeveelheden). Nadeel van fruit is dat het ook veel suikers kan bevatten en dan ook nog eens de slechte vorm van suiker genaamd: “Fructose”.

Fructose kan niet direct door het lichaam als suiker verbrand worden, wat wel het geval is met glucose. Fructose, alvorens het door het lichaam gebruikt kan worden, moet eerst door de lever omgezet worden. Wanneer de lever te veel calorieën krijgt en daarbij ook nog eens veel fructose ontstaan er problemen. De lever slaat fructose dan direct op als vet!

Fruit op zich is caloriearm en de hoeveelheid fructose bij de meeste fruitsoorten beperkt. Probleem ontstaat met name bij de zogeheten “gezonde” fruitdranken zoals sinaasappelsap. In 1 glas sinaasappelsap zitten tot 7 sinaasappels. Twee glazen en je hebt 14 sinaasappels naar binnen gewerkt. In dat geval kan de hoeveelheid fructose, zeker in combinatie met een koolhydraat-rijke maaltijd wel tot problemen leiden.

Tip: Fruit prima, groenten beter. Fruitdrank niet doen, groentedrank perfect!

DrHealthy  |  Lifestyle programma's  |  Meer blogs  | 

deel deze pagina via

Afvallen

Afvallen

Overgewicht is een ziekte veroorzaakt door de verkeerde adviezen op het gebied van voeding, beweging en stress.

Gezond bewegen

Gezond bewegen

Verkeerd sporten is schadelijk voor je gezondheid en leidt tot overgewicht. Met de juiste adviezen wordt je fit en gezond.

Ontstressen

Ontstressen

Stress veroorzaakt overgewicht en kan bijdragen aan het krijgen van hart- en vaatziekten, kanker en dementie.

Beter slapen

Beter slapen

Hoe langer je slaapt hoe meer je afvalt. Lang en goed slapen zorgt voor meer energie en helpt je overgewicht te bestrijden.